Poštovani roditelji,

dužnost nam je obavijestiti Vas o pojavi ospica ili morbila kod dvoje djece na području Makarske.

S obzirom da je u našoj Županiji niska MRP procijepljenost (protiv ospica, rubeole i zaušnjaka), a osobito u Splitu i okolici, hitno je potrebno provesti MRP cijepljenje nezaštićene djece, s ciljem spriječavanja nastanka bolesti i komplikacija i nastanka epidemije.

Obzirom da je, po dostavljenoj nam evidenciji, utvrđeno da Vaše dijete nema uredno proveden cjepni status, molimo Vas da se javite svojem pedijatru koji bi trebao provesti predviđenu i potrebnu zaštitu te Vas ujedno molimo da liječničku potvrdu o provedenom cijepljenju dostavite Vašoj odgojiteljici.

Zdravstvena voditeljica,
Ana Duplančić

OSPICE (MORBILI)
Nakon epidemije 2015. godine, od početka 2017. godine ponovo imamo oboljele od ospica u Republici Hrvatskoj. Oboljelo je dvoje djece u dobi od 4,5 i 8 godina, sa šireg makarskog područja. Mlađe dijete nije uopće cijepljeno, dok je starije dijete primilo samo jednu dozu cjepiva protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Procijepljenost djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka u Splitsko-dalmatinskoj županiji je iznimno niska, među najnižima u Republici Hrvatskoj, te opravdano strahujemo kako će se javiti novi slučajevi bolesti i epidemija ospica. Stoga apeliramo na pedijatre, liječnike školske medicine i obiteljske liječnike da pozovu roditelje necijepljene djece kako bi se što prije provelo cijepljenje i zaštitilo djecu. Primjena cjepiva protiv ospica, rubeole i zaušnjaka je najbolji način zaštite od ospica, a jedini način sprječavanja epidemije je održavanje visoke procijepljenosti populacije. Time ne štitimo samo cijepljene već kolektivnim imunitetom i one naše sugrađane koji se zbog dobi i zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti. Za adekvatnu zaštitu treba primiti dvije doze cjepiva u minimalnom razmaku od 28 dana. Brojni su znanstveni dokazi da primjena cjepiva nije povezana s pojavom autizma, šećerne bolesti kod djece, autoimunih bolesti, alergijskih bolesti, te kronične crijevne upalne bolesti. Cjepivo je učinkovito i u sprječavanje razvoja ospica u kontakata oboljele osobe, ako se primjeni na vrijeme.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ SDŽ

Za više informacije kliknite ovdje…