Prije upućivanja poziva za sudjelovanje na konferenciji htjela sam se osvrnuti na trenutačnu situaciju izazvanu epidemijom korona virusom. Početkom travnja sam htjela odustati od konferencije, ali sam prisustvovala različitim susretima i radionicama preko Zoom programa.

To mi se učinilo jako dobro i u duhu M. Montessori koja nije izbjegavala tehniku posebno ako služi obrazovanju. Ako dođe do promjene mi konferenciju možemo održati i u živo, iako ne vjerujem da će naši vanjski gosti tek tako moći slobodno doputovati.

Htjela bih samo napisati da se Maria Montessori za vrijeme drugog svjetskog rata našla u Indiji i kao talijanska državljanka bila u internaciji, bez dozvole napuštanja Indije. Na neki način našla se u izolaciji. U tom razdoblju,  a posebno od  1942. do 1944. ona se zajedno sa svojim sinom Mariom posvetila odgoju i obrazovanju djece od 6. do 12. godine života. Izdala je dvije jako važne knjige: Education for a New World (Odgoj-obrazovanje za novi svijet) te knjiga The Education of Human Potential (Odgoj i obrazovanje za ljudski potencijal).

Poštovani,

početkom siječnja smo uputili poziv za sudjelovanje na međunarodnoj  konferenciji koja će se održati  od 29. svibnja do 30. svibnja 2020. god. (petak i subota) u Splitu povodom obilježavanja 150 godina rođenja M. Montessori pod nazivom „RADNE NAVIKE POČINJU U DJETINJSTVU“. Skup organiziraju Dječji vrtić Montessori dječja kuća, Osnovna škola Pojišan i Udruga Montessori pedagogije. Suorganizatori konferencije  Hrvatsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, Agencija za odgoj i obrazovanje.

Predavači  će preko predavanja i radionica, power point prezentacija  iz različitih perspektiva (medicinske, terapeutske, psihološke, sociološke, pedagoške) ukazati na važnost razvoja radnih navika za razvoj osobnosti kod čovjeka, ali i za društvo, s posebnim osvrtom na rano djetinjstvo.

Pozivamo stručne suradnike, socijalne radnike, pravnike, terapeute, psihoterapeute, učitelje, odgojitelje iz škola i vrtića da prijave sudjelovanje putem power point prezentacija (15 minuta) o svojim iskustvima u radu na razvoju motorike, osjećaja i  socijalizacije posebno kada su u pitanju djeca s teškoćama u razvoju te iskustva u radu prema metodi Marije Montessori. Radove primamo do 10. svibnja 2020.god. Trajanje skupa ovisno je  o načinu održavanja.

Molimo radove poslati na email adresu montessori.djecja.kuca.split@gmail.com

Ako konferencija bude održavana preko ZOOM-a oko 20. svibnja ćemo imati pokusne sastanke i predavanja.

Ako se konferencija bude održavala preko ZOOM-a kotizacija će iznositi do 50,00  kuna za tehničku podršku za sudionika. U slučaju da bude konferencija bude u živo cijena će iznositi 300,00 kuna. Uplata će se vršiti nakon prijave.

Prijavnica za konferenciju se nalazi ovdje: .

Na vrijeme ćemo Vas obavijestiti za prijave preko web stranice Agencije za odgoj i obrazovanje www.ettaedu.eu te Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora.